5-та национална конференция на Българското дружество по парентерално и хранене ентерално с международно участие

От 26-28.10.2018 година във Военномедицинска академия се проведе 5-та национална конференция на Българското дружество по парентерално и хранене ентерално с международно участие.

Преди откриване на събитието беше проведен квалификационен курс на тема „ Ентерално хранене” с лектори проф. Е.Одисеева и проф.П.Тончев, който представлява модул от програмата за обучение в областта на клиничното хранене „The Life Long Learning”. Проф. Регина Комса представи тази инициатива предназначена за широк кръг медицински специалисти, която включва онлайн курсове и тренинг.

В научната програма взеха участие водещи специалисти от цялата страна – анестезиолози, реаниматори, интензивисти, хирурзи, гастроентеролози, ендокринолози и др. Специален гост на конференцията беше един от основателите на Европейското дружество по ентерално и парентерално хранене професор Петер Соетерс от университета Маастрихт, Холандия, който представи най-съвременните достижения на съвременната медицина в нарушенията на метаболитно-нутритивното равновесие и сподели своят опит в лечението им.

Изнесените доклади дискутираха новите предизвикателства от клиничната практика и доказаха, че клиничното хранене се обособява като дял на съвременната интензивна медицина с реален принос за по-бързо възстановяване на пациентите, скъсяване на болничния престой, намаляване на неговата себестойност и не на последно място подобряване на качеството на живот.

Отличени бяха презентациите на д-р Любомира Кънчева „Особености в храненето и метаболизма при пациенти на продължителна бъбречно заместителна терапия” и д-р Ралица Маринова "Аминокиселинен баланс при интензивно лечение - как, кога и колко?". Награда за най-добър постер получи д-р Петко Стефановски „Може ли ехографският метод да предотврати синдрома на Менделсон при хранене на болни с нарушение на мозъчното кръвообращение”.

Посетители

В момента има 13  гости и няма потребители и в сайта

Новини ESPEN

ESPEN.org

The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism