21-ви Национален конгрес по Анестезиология и Интензивно лечение с международно участие

Уважаеми колеги,

 

Предстои 21-ви Национален конгрес по Анестезиология и Интензивно лечение с международно участие, който ще се проведе от 3-6октомври 2019 г. в гр. Несебър, хотел „СОЛ НЕСЕБЪР РИЗОТ”. Очаквайте допалнителна информация.

С уважение :

Председател на Дружеството на анестезиолозите в България

чл. кор. проф. Николай Петров, д.м.н

5-та национална конференция на Българското дружество по парентерално и хранене ентерално с международно участие

От 26-28.10.2018 година във Военномедицинска академия се проведе 5-та национална конференция на Българското дружество по парентерално и хранене ентерално с международно участие.

Преди откриване на събитието беше проведен квалификационен курс на тема „ Ентерално хранене” с лектори проф. Е.Одисеева и проф.П.Тончев, който представлява модул от програмата за обучение в областта на клиничното хранене „The Life Long Learning”. Проф. Регина Комса представи тази инициатива предназначена за широк кръг медицински специалисти, която включва онлайн курсове и тренинг.

В научната програма взеха участие водещи специалисти от цялата страна – анестезиолози, реаниматори, интензивисти, хирурзи, гастроентеролози, ендокринолози и др. Специален гост на конференцията беше един от основателите на Европейското дружество по ентерално и парентерално хранене професор Петер Соетерс от университета Маастрихт, Холандия, който представи най-съвременните достижения на съвременната медицина в нарушенията на метаболитно-нутритивното равновесие и сподели своят опит в лечението им.

Изнесените доклади дискутираха новите предизвикателства от клиничната практика и доказаха, че клиничното хранене се обособява като дял на съвременната интензивна медицина с реален принос за по-бързо възстановяване на пациентите, скъсяване на болничния престой, намаляване на неговата себестойност и не на последно място подобряване на качеството на живот.

Отличени бяха презентациите на д-р Любомира Кънчева „Особености в храненето и метаболизма при пациенти на продължителна бъбречно заместителна терапия” и д-р Ралица Маринова "Аминокиселинен баланс при интензивно лечение - как, кога и колко?". Награда за най-добър постер получи д-р Петко Стефановски „Може ли ехографският метод да предотврати синдрома на Менделсон при хранене на болни с нарушение на мозъчното кръвообращение”.

Почина създателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна

vlakov

 

 

На 88-годишна възраст този свят напусна създателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна и пионер на водното спасяване по българското Черноморие - д-р Власаки Луков Власаков.

Роден в София на 18 март 1930 г., син на лекар и художничка, Власаки Власаков завършва Априловската гимназия в Габрово, а след това – медицина – започва в Пловдив и завършва обучението си в София.

Работата си като лекар започва в Добрич, след което вплита живота си в медицината на град Варна.

Медик с две специалности – хирургия и анестезиология и реанимация, д-р Власаки Власаков е в първата група преподаватели на новосъздадения Висш Медицински Институт - Варна /сега Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“/ и Институт за Здравни Кадри (днешният Медицински Колеж). Първо води обучение по хирургия, а след това - по анестезиология и реанимация – секторът, който в последствие оглавява.

През 1965 г. д-р Власаки Власаков създава по европейски модел първото извънстолично отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение - ОАРИЛ, в тогавашната Окръжна и Факултетска Болница, днешната МБАЛ „Света Анна – Варна“, което оглавява и превръща в регионален център за компетентност. Консултант е за цяла Североизточна България и води следдипломната квалификация по анестезиология и реанимация в региона. През 1967-68г. със стипендия от Световна Здравна Организация преминава едногодишен интернационален курс в Копенхаген, Дания – световен център по анестезиология и интезивно лечение, последван от специализация в университетски клиники на Швеция, включително - Каролинска (Стокхолм), Упсала, Лунд.

По време на работата си в ОАРИЛ д-р Власаков въвежда, практикува и популяризира множество съвременни методи за лечение, включително - кардио-пулмонална реанимация (1963), централна венозна катетеризация, комплексно лечение на шока, микротрахеотомия, и др. Участвал е самостоятелно и като съавтор в над 70 доклада на национални симпозиуми, конгреси, конференции в България. През целия си професионален път той преподава анестезиология и интензивно лечение и води тематични кръжоци.

Като достоен син на баща си, който е в първата мисия на Българския Червен Кръст през Първата Световна война, д-р Власаки Власаков е един от създателите на модерното водно спасяване по българското Черноморие. Активно участва в организирането на медицинските служби на ВСС, и създава уникалния за времето си Спешен Подвижен Реанимационен Екип (СПРЕ).

След пенсионирането си, д-р Власаки Власаков продължава лекторската си дейност в Българския червен кръст, както и да работи като анестезиолог до 86 годишна възраст.

През дългогодишната си дейност д-р Власаков получава и редица награди: Народен орден на труда – златен; двукратен отличник на МНЗ и заслужил деятел на БЧК – златен медал. Д-р Власаки Власаков е Почетен член на Борда на Българското дружество по Анестезиология и Интензивно Лечение.

Ръководството и екипът на Дружество по анестезиология и интензивно лечение     скърби със семейството на д-р Власаки Власаков и изказва огромното си съжаление за загубата на човека, чийто живот бе медицината.

Европейското дружество на анестезиолозите ( ESA) организира Focus Meeting 2018 on Perioperative medicine, която ще се проведе в София 09-10 ноември 2018 година в Националния дворец на културата.

Тема на събитието 
Volume therapy, transfusion, haemostasis and thrombosis in the perioperative setting
 
Основни теми 

- Blood saving strategies

- Patient Blood Management 
- Preoperative iron therapy – evidence and indication
- Management of traumatic bleeding
- Point-of-care coagulation monitoring
- Coagulation defects and perioperative management
- Transfusion strategies
- Postpartum bleeding
- Transfusion with allogenic blood products
- Future of blood transfusion
- Pharmacy during bleeding
- Coagulation and transfusion in children
 
Регистрацията за събитието на уеб адрес : http://www.esafocusmeeting2018.org/.
 
Предварителна програма : Вижте тук
 

Посетители

В момента има 12  гости и няма потребители и в сайта

Новини ESPEN

ESPEN.org

The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism