На 16.01 в Ница, Франция, се проведе поредния курс за ЕСПЕН учители

На 16.01 в Ница, Франция, се проведе поредния курс за ЕСПЕН учители, който дава правото за организиране на локални LLL-курсове на съответните езици. Участниците в курса получиха диплома и достъп до учителския уебсайт на LLL-програмата, съдържащ презентациите и тестовете за всички модули. Програмата включваше лекции върху структурата и организацията на LLL-програмата и подготовката на локален курс. Проведе се и примерен курс, воден от проф. Реми Майер и проф. Алесандро Лавиано.

Тази година LLL-курсове са включени и в програмата на ХVІІ-тия Конгрес по Анестезиология и Интензивно Лечение, който ще се проведе от 27ми до 30ти октомври в Новотел Пловдив.

t-lll-1

t-lll-2

След решение на Управителния Съвет на БУЛСПЕН, със средства от касата на дружеството, беше подновено годишното членство в ЕСПЕН

 

След решение на Управителния Съвет на БУЛСПЕН, със средства от касата на дружеството, беше подновено годишното членство в ЕСПЕН на:

Доц. Николай Петров

Доц. Регина Комса-Пенкова

Д-р Симон Аждерян

Проф. Димитър Карадимов

Доц. Стоян Миланов

Доц. Чавдар Стефанов

Доц. Вилиян Платиканов

Д-р Кристина Бучкова

Д-р Десислава Зидарова

Нови членове на ЕСПЕН станаха проф. Радко Радев, доц. Христо Бозов и д-р Стефан Бакалов.

 

На 15.01.2011 в Ница, Франция се проведе Зимната среща на Управителния съвет на ЕСПЕН и представителите на националните дружества.

На 15.01.2011 в Ница, Франция се проведе Зимната среща на Управителния съвет на ЕСПЕН и представителите на националните дружества. БУЛСПЕН беше представено от доц. Регина Комса-Пенкова и д-р Кристина Бучкова.

Новоизбраният председател на ЕСПЕН, проф. Пиер Сингер от Израел, представи новите членове – националните дружества на Ирландия, Гърция и Чили. В речта си той представи ЕСПЕН като една „процъфтяваща организация в отлично състояние”. Ковчежникът Андре ван Госум представи финансовото състояние и отчете печалба от конгреса в Ница. Обсъди се увеличаване на членския внос – от €100 на €130 за индивидуални членове, от €70 на €100 за блок членство и от €20 на €40 за членове под 32 годишна възраст. Новият председател на Образователния комитет, проф. Алесандро Лавиано, фокусира вниманието върху успеха на LLL-програмата и големия интерес на медици от целия свят към нея. Той представи и стипендия за финансиране на проекти за проучвания върху теми, които са с ниско ниво на препоръка в насоките на ЕСПЕН. Срокът за кандидатстване за програмата Evidence-Based Medicine Grant e 3ти април 2011 г.

Последваха доклади за дейността на останалите комитети на ЕСПЕН. Представен беше и конгресният град за 2011 г – Гьотеборг, Швеция. Мотото на предстоящия конгрес, който ще се проведе от 3ти до 6ти септември, е „Пренос на нутритивната наука в клиничната практика”.

Впоследствие представителите на националните дружества бяха разделени на работни групи, които обсъдиха предстоящото разработване на нови насоки за осъществяване на нутритивна терапия при определени специфични заболявания. Участниците бяха единодушни, че новите насоки трябва да бъдат по-практически насочени и да се разработят в колаборация със съответните медицински специалности. Втората тема на обсъждане беше винаги актуалния проблем болнична малнутриция. Резултатите от кампанията „Nutrition Day” продължават да показват висока честота на малнутрицията – средно 40% от хоспитализираните пациенти, което има огромен здравен и икономически ефект. Обсъжда се резолюция на Европейския Парламент, която да направи оценката на нутритивните риск и статус задължителни за всеки хоспитализиран пациенти и задължителен елемент за акредитация на болничните заведения. Усилията на ЕСПЕН са насочени към това да обърне вниманието на институциите и медиите към този проблем.

Посетители

В момента има 13  гости и няма потребители и в сайта

Новини ESPEN

ESPEN.org

The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism