Парентерално vs. Ентерално хранене: Кое е по-подходящо за вашия случай?

Парентерално vs. Ентерално хранене: Кое е по-подходящо за вашия случай?

Храненето е основополагащ процес за здравето и благосъстоянието на всеки човек. Понякога обаче, поради различни медицински състояния, нормалното приемане на храна през устата (ентерално хранене) не е възможно или е недостатъчно. В такива случаи медицинските специалисти могат да препоръчат алтернативни методи за хранене, като парентералното хранене. В тази статия ще разгледаме разликите между парентералното и ентералното хранене, техните предимства и недостатъци, и кога едно от тях може да бъде по-подходящо за вашия случай.

Какво е ентерално хранене?

Ентералното хранене е метод на прием на хранителни вещества директно в стомашно-чревния тракт. Това може да се постигне чрез специални храни или течности, които се приемат през устата или чрез сонда, поставена през носа, устата или директно в стомаха или тънкото черво.

Предимства на ентералното хранене

 1. Физиологичност: Поддържа нормалната функция на стомашно-чревния тракт.
 2. Ефективност: Често е по-евтино и по-лесно за прилагане в домашни условия.
 3. По-малко рискове: Намалява риска от инфекции, свързани с интравенозното прилагане.

Недостатъци на ентералното хранене

 1. Неудобство: Поставянето на сонда може да бъде неприятно за пациента.
 2. Ограничения: Не е подходящо за пациенти с определени медицински състояния, като запушване на чревния тракт или тежки нарушения на усвояването.

Какво е парентерално хранене?

Парентералното хранене се осъществява чрез венозно вливане на хранителни вещества. Това означава, че хранителните вещества се доставят директно в кръвообращението, като се заобикаля стомашно-чревния тракт.

Предимства на парентералното хранене

 1. Алтернатива при тежки състояния: Подходящо е за пациенти, които не могат да използват стомашно-чревния си тракт поради различни причини.
 2. Пълен контрол: Позволява точна дозировка и контрол на хранителните вещества.

Недостатъци на парентералното хранене

 1. Рискове от инфекции: Поради интравенозното прилагане има по-голям риск от инфекции и други усложнения.
 2. Сложност и цена: По-скъпо и изисква по-специализирана медицинска грижа и наблюдение.
 3. Метаболитни усложнения: Възможни са усложнения като електролитен дисбаланс и чернодробни проблеми.

Кое е по-подходящо за вас?

Изборът между парентералното и ентералното хранене зависи от конкретното медицинско състояние на пациента, както и от индивидуалните нужди и предпочитания. Ето няколко примера, които могат да помогнат при вземането на решение:

 • Ентерално хранене: Често се препоръчва за пациенти с частична способност за прием на храна през устата или чрез стомашно-чревния тракт, които имат нужда от допълнителни хранителни вещества.
 • Парентерално хранене: Подходящо за пациенти с тежки чревни проблеми, които не могат да приемат или усвояват храна по нормален начин.

Винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекар или диетолог, за да определите най-подходящия метод за хранене въз основа на вашите специфични нужди и здравословно състояние. Техният опит и знания ще ви помогнат да направите информирано и безопасно решение за вашето здраве.